משלחת גשרי דיאלוג - 28-29/12/2019

ברטעה-חריש-סלוביצה-פרנקפורט אודר

את המסע שלנו התחלנו מזרחה בגבול גרמניה-פולין. 
המחוז הראשון מרכז הפליטים בפרנקפורט-אודר. 
במקום אורגנו עבורנו פעילויות רבות.  


הפעילות המרכזית הייתה צביעת אבנים עם מסרים של אחווה בשלום, להראות לעולם שאבנים יכולות לא רק לשדר אלימות.

כמו כן היו לנו סדנאות ושיחות עם הפליטים הסורים ופליטים מאפגניסטן. 

אחה"צ השתתפנו בטקס הסרת הלוט לפינת זכרון לצבי אהרוני ז"ל מהמוסד שהיה בחבורה שתפסה את אייכמן בשנות השישים.  

סגירת מעגל - פרויקט "בניית גשרים" התחיל בשנת 2002 יחד עם בית ספר תיכון בעיר פרנקפורט אודר.

במפגש הראשון השתתפנו בטקס הנחת אבן זיכרון באולם בית הספר לזכרם של שני תלמידים יהודים שלמדו בבית הספר ונרצחו בשואה, שושו שמעון יואכים, שבזמן המלחמה הבריח ילדים יהודים להולנד, וב-1942 נתפס בידי הנאצים ונרצח. פרנץ גומפרט, בוגר נוסף של בית הספר שנרצח ב-1941.

את הטקס כיבדו בנוכחותם שגריר ישראל בגרמניה, ראש העיר ומכובדים רבים, שם פגשנו פעם ראשונה את צבי אהרוני, שהיה תלמיד בבית הספר שבחייו ואחרי מותו ממשיך ללוות אותנו בפרויקט. צבי אהרוני נולד ולמד בפרנקפורט אודר, אחרי שעלה לארץ התגייס לשרות הביטחון הכללי (שב"כ) והתקדם לתפקיד ראש אגף החקירות. בתחילת 1960, בעקבות ידיעות שהגיעו נשלח אהרוני לארגנטינה, במטרה לאתר שם את אדולף אייכמן. היה זה לאחר שמספר ניסיונות קודמים לאתרו נכשלו. בעזרתם של עוזרים מקומיים איתר אהרוני את אייכמן תוך שבועיים, צילם אותו במצלמה נסתרת ואימת שהבית שייך לרעייתו וורה. עם החומר שברשותו חזר לארץ ובעקבות זה הוחלט לצאת מיד למבצע ללכידתו.

תוך מספר שבועות התארגן צוות של השב"כ לנסוע לארגנטינה עם אהרוני. בעת החטיפה נהג אהרוני ברכב ולאחר מכן היה היחיד שהורשה לדבר ולחקור את אייכמן. אהרוני הוציא מאייכמן את ההודאה שהוא אכן האיש המבוקש והחתים אותו על מכתב שהוא מוכן לבוא ולהישפט בישראל.

כאמור, צבי אהרוני הוזמן בשנת 2002 ע"י תלמידים מבית הספר להשתתף במפגש עם המשלחת שמגיעה מארץ, לצבי אהרוני היה תנאי להגיע, שבית הספר יקיים קיר זיכרון לתלמידים יהודים שלמדו בבית הספר, ואכן הוא הגיע והתקיים טקס בו הונחה אבן זיכרון לזכרם.

והנה אנחנו קופצים ל 29/11/19 טקס באולם בבית הספר שעכשיו כבר הפך לבית ספר יסודי, טקס בו הונחה אבן חדשה בנוסף לאבן זיכרון הקיימת, אבן לזכרו של צבי אהרוני שנפטר בשנת 2012, בטקס השתתפו מורים ותלמידים שהשתתפו בטקס בשנת 2002 וכמובן בני נוער מהמשלחת. בטקס השתתפו גם תלמידים, מורים ומנהלת בית הספר יסודי שנמצא במבנה של בית ספר תיכון שנסגר לפני מספר שנים, שאמרה שהיא רואה חשיבות רבה בהמשכיות הזיכרון ובית הספר ימשיך לתת מקום לזיכרון.




אוירה קסומה בין התלמידים שכבר החלו את המסע המשותף באוקטובר בפסטיבל מתחת לפנס.
 זכורה לי המשלחת הראשונה לפני 20 שנה לכאן באותה תקופה, מזג האויר היה  קפוא, כמה מעלות מתחת ל0. היום מזג האויר השתנה, אמנם לא חם אבל המעלות טיפסו משמעותית. 
מזג אויר של אביב.

נעים אבל מדאיג בו זמנית. 
מפלס נהר האודר שהיה עד לפני מעט שנים  בסכנת הצפה... ירד משמעותית

Comments

Popular Posts